Leva orangeriliv

Mitt trädgårdsliv består just nu av mycket skrivande och pratande. Dels är det förstås boken Trädgårdsriket som just nu korrekturläses. Det kommer att bli en härlig bok att resa efter!

Jag är också mitt uppe i att skriva om Gunnebo trädgårdar. Den boken ska komma i höst och det är fantastiskt att följa en historisk trädgård från 1700-talet och framåt. Mest fascinerande är jag just nu över deras orangeriet – som ju inte längre finns. En hög med sten visar resterna och det finns förstås skisser på hur det såg ut. Imponerande. Kanske åkte arkitekt Carlberg som ritat Gunnebo till Versailles för att se hur det kan se ut när man tar i rejält.

Jag fick förmånen att komma in i Versailles orangerie i Paris för ett par veckor sedan och den uppenbarelsen var nästan religiös. 1500 orangeriväxter i snörräta rader i en grön katedral. Så otroligt vackert.

I mitt eget orangeri blommar just nu aprikos och krokus och doften därinne slår allt. När snålblåsten viner och våren låter vänta på sig är ett orangeri rätta stället att vara på!

leva-orangeriliv2

leva-orangeriliv3

leva-orangeriliv4

Kommentarer