Hemma hos Kenneth vilar fuchsian än

av Kenneth Nilsson

Tänk inte ens tanken att vattna!
I skrivande stund är det minus sjutton grader ute och än så länge känns det långt till dess det är dags att väcka fuchsiorna, och deras andra övervintrade vänner också för all del, men visst börjar man vilja börja vrida på startnyckeln? Men, ta det lugnt! Mellanlandning i vardagsrummet är inte att rekommendera.

kenneth-nilsson2

Men ”väcka” fuchsiorna, vad gör man då? Svar: Man gör egentligen ingenting!
Det som väcker dem, är att de får känna på temperaturväxlingar och ljusväxlingar, alltså dygnsrytm. Så har du vinterförvarat dem i konstant mörker och jämn, kall temperatur, handlar det om att se till att ljus och temperatur börjar växla. Ett sätt kan vara att öppna dörren till förrådet helt enkelt.

Har du skött dina övervintrade, krukade växter väl, så borde de börja vakna nu och skjuta nya, bleka skott, även om de står i sitt svala utrymme. Vad ska du göra nu, och vad ska du inte göra? Tja, det beror ju lite på var i landet du bor och hur långt våren kommit men…. Det absolut bästa sättet att väcka de vinterförvarade växterna, är att låta dem uppleva en ”vanlig vår”, en artificiell, men ändå långsam, naturlig vår.

kenneth-nilsson3

Det absolut sämsta sättet att väcka dem är att plötsligt flytta dem till vardagsrummets torra, mörka värme och börja vattna.

Låt dem vara kvar där de stått i vinter! Men, beroende på var du förvarat krukorna är nog plantorna i olika stadier. Ligger de nergrävda ute under en lövhög, så ska de ligga kvar ännu minst en månad. Står de i en mörk jordkällare, friggeboden eller i garaget, så ta det lugnt ett tag till, även om de börjat bryta bleka skott. Vattna inte! Har du haft dem i inglasat uterum eller växthus är de säkert igång redan.

Är du tveksam om de lever, så skrapa i barken med nageln. Är det grönt under barken så är det perfekt! Då lever de! Men, vattna för allt i världen inte! Lägg möjligen en snönboll eller en isbit i krukan så det blir lite fuktigt.

kenneth-nilsson4

Vad som i alla situationer gäller är att aldrig plötsligt ändra på deras förhållanden. Temperatur, luftfuktighet, ljus. Inte ta in dem från den fyragradiga källaren till den torra, varma luften i boningsrum. ”Den riktiga våren” kommer aldrig i ett nafs. ”Den riktiga våren” kommer alltid smygande under flera veckor, månader till och med. Låt växterna följa den naturliga våren, så gott det går, även om det stundtals blir en artificiell vår ”inne”. Börja med att ställa upp källardörren på dagarna så fort det är över noll grader. Har du krukorna under lövhög ute, så krafsa bort löv – och krafsa tillbaka vid behov – i takt med vädret. Inte plötsligt slita upp plantorna från den hundraprocentiga luftfuktigheten under lövhögen.

Visst, om du har ett svalt utrymme – så nära vinterförvaringens temperatur som möjligt – med riktigt intensivt extraljus, så vänj plantorna sakta vid det utrymmet, men var fortfarande väldigt, väldigt restriktiv med vattningen. Tänk på att det är bladverket som förbrukar vatten. Nakna pinnar behöver inget vatten, bara lite fukt nere i jorden så att nya, vita sugrötter kan bildas. Först i takt med att bladen utvecklats kan du vattna mer och mer.

Vad du inte ska göra är att ”vattna igång dem”

Bär ut dem så snart det är plusgrader! Lägga dem ner så inte jorden blir genomblöt! Vid frostvarning, ta inte in dem i rumsvärme, utan i garaget igen, alternativt täck dem ute. Det är bladverket som förbrukar vatten. Inte träiga, nakna pinnar. Årets vattensugande, vita sugrötter bildas i takt med bladutvecklingen, så vattna med eftertanke! Efter några veckors avhärdning och uppvaknande så kan du plantera om. Akta då eventuella sugrötter. Efter omplantering får du inte vattna på en månad, minst. Och skydda krukorna mot ösregn, dvs. lägg dem ner eller ställ dem under tak.

Kommentarer