Hemma hos Jenny som längtat bort men kommit tillbaka

Av Jenny Eltebo Johansson

Gamla minnen skapar nya drömmar, 2011 har blåst in över Roslagen, det nya året är här och en väldig massa snö. Jag trodde faktiskt att förra vintern skulle bli svårslagen, 20 grader kallt i mars och drivor som låg kvar i maj, alla de gammaldags rosorna vägrade blomma. Jag fruktar nu att detta år blir lika vintrigt. För att kompensera kylan åkte vi utomlands en vecka kring nyåret. Känslan av att stiga av planet och mötas av mild värme och strålande solsken är värd all väntan. Efter ankomsten till hotellet är det hibiskusexkursion som gäller. Varje år letar jag nya färger, de här resorna slutar alltid med ett hemtaget paket av sticklingar, fast jag vet att chansen att de ska rota sig hemmavid är minimal eftersom ljuset inte är tillräckligt förrän i mars.

jenny-eltebo14

Vilka färger och trender ska man ge sig på detta år? Bläddrar ivrigt i alla trevliga häften som kring årsskiftet börjat trilla ned i brevlådan. Får en inre bild av en skala med lime, silver och svart med inslag av rostrött. Förra året blandade jag pärlhirs med limebrokig funkia, det var snyggt. Silver, tja lammöron har jag i överflöd, kanske kan flytta några plantor. Dessutom ska jag utvidga stenpartiet på framsidan, göra ett bra underarbete för en gångs skull, fylla det med lökväxter för vårblom, sedan oxalis, kattfot, låga små blåklockor och underbara blå Gentiana som alltid försvinner spårlöst och aldrig återkommer (undrar hur det går till). Eller så följer man andra häftiga färgskalor i stora sjok. Lila, med ljust ljust blå inslag, blad med vita spetsar, hasselört i mängder. Frossar i trädgårdsböcker och förälskar mig i annorlunda sorter, eller bara vackra exemplar som gör sig bra på bild. ”Odla i stenparti” av Mary Moody. Sidan 65, Convolvolus boissierii, himmel så snygg med silvrigt tätt bladverk och små trumpeter till blommor, en sorts vinda, kanske sprider sig ohämmat? nehej inte särskilt härdig tydligen, ännu en ”försvinnare”. Gillar i och för sig dvärgnejlikor också, det är nog ett säkrare kort.

jenny-eltebo15

Ser ut genom fönstret på snön som börjat falla, stora flingor, tumvantar. Längtar tillbaka till värmen utomlands, minns att vid hotellet fanns en damm med karpar, det skulle vara något! Jag har bilder i en annan bok. Underbara ”Water garden” av Philip Swindells åker fram och ”Steg för steg trädgårdsdammar” av Bryan Hirst. En barbapappa-formad damm vid växthuset, omgärdad av ormbunkssnår och höga iris kan det vara sommarens projekt? Högen av böcker på bordet växer. Jag kommer precis ihåg att vattenledningen är dragen just där dammen skulle passa så bra, undrar om det fungerar ändå? Grodorna skulle gilla det, finns många sådana här, eller kanske är det paddor, hoppas de äter fler sniglar om jag skulle serva dem med eget spa. Vi har salamandrar på tomten också, det skulle ju vara en insats för naturen faktiskt, en ren välgärning, måste tala med maken om det. Risken är fler mygg, men då krävs fisk i dammen, ja! -karpar, cirkeln är sluten.

jenny-eltebo16

I fönstret står några utblommande hyacinter och en halvrisig julstjärna, januari och februari är inte så roliga faktiskt, undrar när man ska ta bort el-ljusstakarna, fast jag kanske skulle börja med att ta bort plastgranen som fortfarande ståtar med röda kulor i vardagsrummet. Minns mormors trädgård från det jag var barn, en skapelse uppbyggd av sju etage i en brant backe. Kantad av mörkröda rosenstråk och över varje trappa, en rosenbåge i svart metall. Det mörkröda som bröts längst bort där trädgården slutade i ett tre meter högt fall, där, vid stupet, en båge med en ros som blommade i vitt och rött med kaskader av små små klasar av blommor, jag tänker på hur kronbladen virvlade kring bara fötter på sommaren. Det är borta nu, närmare än så kommer jag aldrig den där trädgården i minnet, total perfektion. Snön och kvardröjande röda kulor är verkligheten, man får göra något eget istället, något nytt.. Gott nytt 2011!

Jenny Eltebo Johansson

Kommentarer