Blommande Botaniska Berlin

Det finns många fördelar med att bo i södra Sverige. Inte minst när det gäller valet av växter i trädgården. Men nu tycks det vara slut på våra milda vintrar när kamelior och andra godsaker kunnat planteras ute i rabatten. Vinter, vinter, vinter.
Så också i Berlin som jag åkte till i veckan. För det är också en fördel med läget där jag bor, när man tagit bilen över bron till Danmark kan man vara i Berlin vid lunchtid. Om det inte är ishalka och snöstorm förstås, som det var när vi skulle hem…
Nåväl.

En av världens största botaniska trädgårdar finns i Berlin. Botanische garten ligger i de södra delarna, i ett område som heter Dahlem och i deras fantastiska växthus kan man gå i länge. Här finns naturligtvis samlingar av växter från hela världen och så här års blommar t.ex den fina Canarina canariensis. En orangeklockformas slingrare som växer naturligt på Kanarieöarna och som man som turist kan se blomma där i januari-februari. Kameliorna stod i blom. Den som syns på bilden här är en Camellia vernalis.
Orkidéer och en hel del sydafrikanska växter blommade också. Tar man s-bahn till Botanischer garten så kommer man fram till både Tulpenstrasse och Begonienplatz!

Om du åker till någon annan större stad på vintersemester ( eller sommar för den delen) så kolla om det finns en botanisk trädgård i staden. de är alltid trevliga att besöka.

blommande-botaniska-berlin2

blommande-botaniska-berlin3

blommande-botaniska-berlin4

Kommentarer