Trädgårdslandet Sverige

Tänk att odla sin trädgård i zon VII. För oss från Södern känns det otänkbart och besvärligt. Men en tur till Lappland i augusti bevisar motsatsen.

Första helgen i augusti invigdes Kulturbotaniska trädgården i Lycksele. Dit har människor i norr skänkt växter som växt i deras trädgårdar sedan mer än 50 år. Bergionor, rosor, pioner, riddarsporrar mm mm. En fantastisk samling!

Jag var också och hälsade på hos Mariana Mattsson och Reginald Scholz i Norrbyberg, norr om Lycksele och fick se deras trädgård. Högväxt, intensivt blå och med ett grönsaksland som var överväldigande. Inga mördarsniglar eller liljebaggar gör sig heller besvär. Bara mygg.

I Karlsgård, två mil från Lycksele planterades fyra äpplekärnor i början av 1920-talet. Ett av träden står där än mot den gamla gården. Det har överlevt bland annat tack vare Inga Irdalen vars svärmor planterade trädet. Nu har Inga fått en Gudärta för sin insats.

Det är ingen tvekan om att HELA Sverige är ett trädgårdsland!!!

tradgardslandet-sverige2

tradgardslandet-sverige3

tradgardslandet-sverige4

Kommentarer