Frosseri och lycka i trädgårdsvärlden

Frosseri är en dödssynd – jag vet! Men ändå. Ibland kan det vara njutbart och fullständigt tillåtet. Som på växtmarknaden i Türi i Estland till exempel. Att bara få frossa i lökar och växter som någon grävt upp i sin egen trädgård och säljer på marknaden där. Lökar från en gammal trädgård, kanske till och med sorter som inte finns här. Underbart. Och tanterna var så söta. Entusiastiska och glada. Inte ett ord engelska kunde de och inte ett ord estniska kunde vi som åkte med Riksförbundet Svensk Trädgård på resan dit. Men det gick bra ändå. Nu står det både estniska tulpaner och pingstliljor hemma hos mig. Plus en klematis och en schizandra för det måste man ha säger Åke Truesson.

Efter den resan direkt till nästa frosseri – Chelsea Flower Show i London. Kolla de kopparfärgade irisarna! Blev Best in show i Andy Sturgeons trädgård. Chelsea är som vanligt – omtumlande, överväldigande och alldeles underbart.

Men – för första gången i trädgårdshistorien köpte jag inte en enda växt där. Kom bara hem med ett par fröpåsar. Vad har hänt? Mätt? Nä men koncentrerade mig på jobb, enbart. Så kan det gå.

frosseri-och-lycka-i-tradgardsvarlden2

frosseri-och-lycka-i-tradgardsvarlden3

frosseri-och-lycka-i-tradgardsvarlden4

Kommentarer